Kezdőlap Egyéb -Fáradt a nép. – Nem mondod?!

-Fáradt a nép. – Nem mondod?!

Somogyi Eszter
14 megtekintés

Egyre többet hallani róla, új „népbetegség” hódít, a depresszió és a függőség különböző fajtái immáron kezdenek kiesni a cukorpixisből. Az új kód neve: kóros fáradtság. A jelenségről rongyosra beszéli a száját minden szakavatott fél, kivéve talán azokat, akik igazán szenvednek tőle – vagyis (egyes felmérések szerint) az országunk népességének közel felét. Hogy őszinte legyek, a téma pusztán azon a vonalon érdekel, hogy megtudjam, min csodálkozunk.

Így a civilizáció csúcsán hülyébbek vagyunk, mint valaha. Elfelejtettünk, de minimum elnyomunk magunkban minden ösztönt és ősi tudást, ami anno az életben-maradásunkat segítette. Diéták mentén élünk, vagy éppen összeeszünk bárminemű kemikáliát, mindegy is, még véletlenül sem állnánk meg, hogy megnézzük, mit kíván a testünk. Imádjuk a kütyüjeinket – hosszúra nyúlt és helyenként igen unalmas statisztikák bizonyítják, hogy mindegy milyen új forrásból (rádió, tévé, internetes, okos vagy hülye telefon) kaphatunk további tartalomszolgáltatást, mi rábólintunk, de úgy, hogy az addig megszokott napi tévéadagunkat egy pillanattal sem csökkentjük. Mindennek következtében percekben számolhatóan egyre kevesebb időt töltünk pihenéssel, konkrétan alvással. Alig van valami fogalmunk a minket körülvevő természetes környezetről, pedig ha több kapcsolatot tartanánk vele, talán könnyebben visszatalálnánk önmagunkhoz is. A mozgást kihívásnak, sportnak, feszültség-levezetőnek tituláljuk, vagy éppen tojunk rá a fotelból, mintha nem lenne az életünk (normális esetben) éppolyan természetes velejárója, mint az evés. Kiborulunk, ha télen este hétkor már fáradtak vagyunk, ahelyett hogy megértenénk, anno sötétedéskor az épeszű ember leállt a munkával, hazament , oszt annyi. A családi, baráti kapcsolatainkról, vagy a közösségi ügyekből visszacsordogáló energiákról ugye már szót sem ejtek. Mondjuk minek is, ha alig vannak. A lista a végtelenségig bővíthető, alapos elemzés után pedig  tíz perc alatt kidobja a gép: alig találni logikus momentumokat a mindennapi életünkben.  

És ami mind közül a legjobb, amikor azt kamuzzuk, hogy pihenünk, valójában akkor is éppen pörgünk valamin. Nyilvánvalóan éppen a múltunkon vagy a jövőnk valamely eseményén. Ha nem így lenne, már réges-régen rájöttünk volna, hogy a jelenünk igen kellemes, mi több pihentető egy közeg. Kár hogy mindig odébbállunk.

Érdekelhet még

2 hozzászólás

Szigeti Ildi november 30, 2013 - 9:06 du.

Igazából, tényleg csak épp ennyi. Jó volt ezt olvasni! A jelen pilanat csodaszépsége!

Válasz
Szigeti Ildi november 30, 2013 - 9:06 du.

Igazából, tényleg csak épp ennyi. Jó volt ezt olvasni! A jelen pilanat csodaszépsége!

Válasz

Szólj hozzá!